Deventer in de Franse tijd

 

‘Vrijheid, gelijkheid en Deventer Koek’ In 1795 waren de Franse legers onderweg naar Deventer Om ook hier ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ te Brengen.

 

Op 3 februari trokken de Fransen Deventer binnen. Het Bestuur van de stad werd naar Frans model omgebogen. Tijdens het bezoek van de Franse koning aan Deventer sprak Deze het nieuwe gemeentebestuur toe. Dat zorgde voor de Nodige hilariteit. Want Lodewijk Napoleon, die uiteraard Bijna geen woord Nederlands sprak, begon zijn toespraak Tot het gemeentebestuur met de woorden: “ik, uw konijn…” De Fransen moeten overigens in die dagen bijzonder aan Deventer gehecht zijn geweest. Want de koekstad Deventer Werd, als één van de laatste steden van Nederland, pas Bevrijd op 26 april 1814. Willem I was toen al vijf maanden Koning van de rest van Nederland.

 

De zetel van de koning

Op 4 mei 1809 bracht de Franse koning Lodewijk Napoleon, nieuwsgierig geworden naar de beroemde Deventer koek, een bezoek aan onze stad. Het is niet verwonderlijk dat de koning, een gemoedelijk man die hield van het goede des levens, direct na aankomst naar een bakkerij wilde. Hij werd meegenomen naar een pand, dit pand, aan de voet van de toren van Lebuïnus. Een kleine proeverij met een lange, culinaire Traditie. De vorst nam, bij gebrek aan een zetel, gewoon Plaats op een omgekeerde bakkerstrog. Door de oorlog waren ingrediënten schaars, maar Lodewijk Napoleon was zó onder de indruk, dat hij zijn Hofkok liet komen met verse producten. De gerechten Die deze in de keuken van de Zevende Hemel maakte, Staan nu nog op het menu….